Bliv klogere på din IP-adresse

Alle som surfer på internettet får tildelt en IP-adresse helt automatisk. IP-adressen er med til at identificere given enhed, som bruges til at surfe online. Det kan være godt at vide lidt om, hvordan en IP-adresse fungerer. På den måde er man i al fald bevidst om de konsekvenser, der måtte være online.  

På https://minip.dk/ kan man læse meget mere om IP-adresse. Man kan desuden finde ud af, hvad ens egen IP-adresse er. Den består af nogle tal, og er opdelt af et par punktummer. Alle enheder, som kan tilgå internettet, har sin egen unikke IP-adresse. Det kan virke lidt indviklet. Men man kan nærmest kalde det internettets eget sprog.  

Internettets sprog 

Data, computere og netværk kommunikerer faktisk på sit helt eget sprog. Dette sker blandt andet gennem Internet Protokol. Det er i øvrig det, som forkortes til ”IP”. Protokollen fungerer på samme måde over hele verden på internettet. Gennem denne opsamles data fra andre enheder, som derefter modtager information.  

Logger man på en Wi-Fi forbindelse med sin enhed, som andre også er logget på, så deler man den samme IP-adresse. Er man blot på sit eget mobile netværk, kan IP-adressen ændres i løbet af dagen. Dette kaldes for en dynamisk IP-adresse. En dynamisk IP kan have en smule ustabil internetforbindelse.  

En fast IP-adresse 

I modsætning til den dynamiske IP, er der mange fordele ved at gøre brug af en fast IP. Det gælder især på arbejdspladsen, hvor man helst vil have en stabil internetforbindelse. På den måde ryger man ikke af og på internettet. Det kan også være en fordel med fast IP, hvis man er ved at udvikle en privat hjemmeside, før den offentliggøres.  

Sådan skjules din IP 

Ønsker man at skjule sin IP-adresse og sin geografiske placering, kan man til fordel benytte en VPN. Det kan man blandt andet læse mere omkring på. VPN sørger for at guide ens trafik på internettet gennem en server, som er ekstern. Derved bliver alle ens data krypterede. Dette betyder at al data bliver ulæselig.  

Dette kan være oplagt, hvis man ønsker at være privat på nettet. Hvis nogen skulle være ude på at finde en stor del af private oplysninger, kan de blot finde IP-adressen. Samtidig kan der opsamles informationer om cookies. Det er gennem dette at overvågning kommer ind i billedet. En anden ulempe ved IP, er hvis man tjekker internationales flypriser, kan priserne stige hastigt.